Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

Tampereen yliopistolla tohtoripromootion juhlaesitelmiä 16.8.2018

Date: 
Torstai, 16 elokuu, 2018 - 10:00 - 12:00

Tohtoripromootion juhlaesitelmät 16.8.2018

Tampereen yliopiston luonnontieteiden tiedekunnan promovoitavat kunniatohtorit Linda Liukas ja Aarne Ranta pitävät juhlaesitelmät.
Kaikille avoin ja ilmainen tilaisuus pidetään torstaina 16.8. klo 10:15 - 12:00 Tampereen yliopiston Pinni B -rakennuksen salissa Pinni B 1100.

Tilaisuuden ohjelma:

 • Tilaisuuden avaus
  Dekaani Kati Iltanen
 • Leikillisen ohjelmoinnin lyhyt oppimäärä: tietojenkäsittelytiede varhaiskasvatuksessa
  Linda Liukas
 • Kieliopit tietokoneohjelmina
  Aarne Ranta
 • Tilaisuuden lopetus
  Professori Jyrki Nummenmaa

Esitelmien kalvot ovat englanniksi, joten esitelmiä voi seurata niukallakin suomen kielen taidolla. Kysymyksiä voi esittää englanniksi.
Alla on Linda Liukkaan ja Aarne Rannan henkilöesittelyt.

Yleisöä pyydetään olemaan paikalla hyvissä ajoin ennen tilaisuuden alkua.

Tervetuloa!

Jyrki Nummenmaa
Professori, luonnontieteellisen tiedekunnan promoottori

Linda Liukas on uudenlaisen ohjelmoinnin opetuksen uranuurtaja. Hän on muun muassa kirjoittanut kirjasarjan Hello Ruby, jonka luovien vertauskuvien avulla lapset voivat opetella ohjelmointia, tietokoneiden ja Internetin toimintaa sekä tekoälyn perusteita. Linda Liukas on saanut useita merkittäviä palkintoja työstään, kuten Euroopan Komission antaman Digital Champion -arvonimen, lastenkulttuurin valtionpalkinnon Suomessa, Suomalaisen koodin edistäjä -palkinnon, sekä Kiinasta merkittävän DIA Gold -palkinnon. Kirjasarja on käännetty 25 kielelle.

Aarne Ranta on taustaltaan loogikko ja logiikalla on nykyään vahva osa Luonnontieteiden tiedekunnan matematiikan oppiaineessa. Nykyään Aarne Ranta toimii tietojenkäsittelytieteen professorina Göteborgin yliopistossa, Hänen päätutkimusalansa on kieliopillinen tietokone-lingvistiikka ja erityisesti hänen ryhmänsä kanssa kehittämä tyyppiteoriaan perustuva Grammatical Framework -järjestelmä, jolla käsitellään kieltä kielioppipohjaisesti, pääsovelluksena konekääntäminen. Aarne Rannan työtä on sovellettu Tampereen yliopistossa tekstien analysointiin ja tämän avulla on päästy monitieteiseen tutkimusyhteistyöhön, johon osallistuu mm suomen kielen, kerronnan, historian ja politiikan tutkijoita. Aarne Rannan ryhmä on saanut mm ruotsalaista huippuyksikkörahoitusta ja koordinoinut FP7-puiteohjelman EU-projektia. Teknologiaan perustuen on myös perustettu ainakin 15 yritystä.

 

Lokaatio: 
Registration starts: 
Perjantai, 10 elokuu, 2018 - 23:30
Tapahtumalaji: