Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

Energiaa jätteistä Tammervoimassa

Syyskuisena alkuiltana Kymmenisen ICT Leidiä hakeutui vähemmän leidimäiseen paikkaan, nimittäin vierailulle Tmmenvoiman jätteenpolttolaitokselle. Tammervoiman hyötyvoimalaitos on tuottanut pirkanmaalaisten jätteistä energiaa jo viime syksystä 2015 lähtien.

Vierailullamme oli hyvä tuuri mukana, nimittäin laitoksesta meille tuli kertomaan toimitusjohtaja Mika Pekkinen, joka on ollut projektissa mukana alun rakennusvaiheesta lähtien.

Kuulimme mielenkiintoisia faktoja laitoksestamme, mm. sen, että laitos polttaa vuosittain noin 160 000 tonnia jätettä, josta 130 000 tonnia tulee Pirkanmaan alueelta ja loput Jyväskylän seudulta ja että laitos polttaa yli 600 000 ihmisen kotitalousjätteet, joka on noin kymmenyksen osuus jätteiden energiahyödyntämisestä koko Suomessa. 160 000 tonnista kotitalousjätettä saadaan noin 400 gigawattituntia, mikä vastaa Sähkölaitoksen energian hankinnasta noin 15 prosenttia. Sillä lämmittää ja valaisee vuosittain noin 30 000 asuntoa.

Mika kertoi myös siitä, mitä jätteitä laitos pystyy polttamaan ja mitä ei saisi kotitalousjätteen sekaan laittaa. Näitä ovat mm. metallit, jotka sulavat kyllä, mutta jäävät kiinni polttoarinalle kuoreksi, joka täytyy mekaanisesti puhdistaa aika ajoin. Kuvassa oikealla näkyy esimerkkejä siitä, mitä kotitalousjätteiden seasta on palamattomana poimittu pois.

Teoriaosuuden jälkeen pääsimme vierailulle itse laitokseen. Näimme valvomon, jossa työskennellään 24/7 sekä jätteiden betonisäilön, jonne kuorma-autot tuovat jätteet ja sieltä ne siirretään kahden kauhakouran avulla polttoon.

 

 

Vierailu oli kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut ja paljon kiinnostavaa informaatiota tuli kuultua. Kiitoset Tammervoimalle mahdollisuudesta vierailuun!