Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

Elias robotin koulutien aloitus – robottien käyttö opetuksessa

Juurikin koulujen aloitettua, kesälomakauden jälkeen, kokoonnuttiin kulttuuritalo Laikkuun kuulemaan miten Elias kielirobotin koulutie on lähtenyt käyntiin ja mitä kaikenkaikkiaan robottien osalta on Tampereella tapahtunut ja tapahtumassa.

 

Marika Korpinurmi (SmartTampere digiohjelma) kertoi, että robottien käyttöä opetuksessa lähdettiin viemään eteenpäin osana Smart Tampere digiohjelmaa, osana digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämistä. Tampereen kaupunki haluaa kokonaisuutena nopeuttaa digitalisaation kehitystä monesta eri näkökulmasta.

Nimetyn budjetin avulla opetusrobotit otettiin käyttöön keväällä 2018. Runko on kotoisin Ranskasta ja Elias niminen ohjelmisto Utelias Oy yritykseltä Suomesta. Perussoftaan kuuluu 6-7 eri kieltä,  koodattuna erilaisia tunteita ja monenlaisia sovelluksia, joita käytetään matkapuhelimen kautta. Eliaksella on siis monen ekaluokkalaisen tapaan oma känykkä. Elias puhuu, ohjaa, liikkuu, antaa palautetta ja palkitsee.

Elias robotin ja taustatiimin kevät kului aikamoisessa mediapyörityksessä, kiinnostusta oli ympärin maailman, mm. Reuters kävi haastattelemassa ja kuvaamassa monen muun maan uutistoimiston lisäksi. Mediajulkisuutta on laskettu olevan tähän mennessä noin 4 MEUR edestä. Nyt onkin tavoitteena keskittyä enemmän itse koulutyöhön ja jatkokehitykseen.

Elias on sijoitettu tällä hetkellä Tammelan koulun esi- ja alkukoulutukseen Kikatusta (varhaistettua kielikasvatusta) tukemaan. Elias hallitsee tällä hetkellä 22 eri kieltä.

Elias kielirobotin lisäksi Tampereella työskentelee kolme matematiikkaa opettavaa Ovobot robottia. Niiden toimittajana on AI Robotics Oy ja niden osalta lisäksi erityistä on se, että ne ovat 3D tulostettuja luomuksia.

Tavoitteena ylipäätänsä on kokeilla opetusrobotteja opetuksessa, näyttää oppilaille millaista on tekoäly ja robotiikka, innostaa oppimaan kieliä, rohjaista tyttöjä tekniikan pariin sekä antaa pojille uusia mahdollisuuksia näyttää osaamistaan.

Samaan aikaa Aino Ahtinen (Yliopistonlehtori, TUT) tekee tutkimusta aiheen parissa. Tutkitaan ennakko-odotuksia, käyttäjäkokemuksia ja vuorovaikutusta liittyen sosiaalisiin robotteihin alakoulun opetuksessa. Näkökulmia on monia jotka kiinnostavat, mm. pedagoginen näkökulma, yhteiskehittämisen näkökulma (kaupunki alustana) ja kokeilemalla kehittäminen. Tutkitaan myös käyttäjäkokemuksia tekniikan ja ihmisen välimaastossa ja hyödynnetään ajatuksia myös hyvinvontisovellusten ihmiskeskeiseen suunnitteluun. Opetusrobittien osalta kiehtovaan on se että päästään tekemään kenttätutkimusta aidoissa olosuhteissa. Kohderyhmnö ovat 1-4 luokkalaiset oppilaat, opettajat vanhemmat ja koulun hallinto. ”Human robot” tutkimusta on tehty paljon maailmalla,  mutta ei juurikaan liittyen oikeaan käyttöön oikeille ihmisille.

Robottien sisältöä kehitetään yhteistyössä opettajien kanssa. Opettajat kirjaavat tietoa käyttötapauksista; mitä tehtiin, kenen kanssa, millaisia ajatuksia, millaisia hyötyjä, tuoko lisäarvoa? Miltä vaikuttaa oppimiskokemus? Miten kauan innostus kestää? Millaiset vaikutukset oppimis- ja opetusmotivaatioon ja oppimisen tapoihin?  Tehdään myös kyselyiä vanhemmille ja oppilaille, havainnoidaan luokkatyöskentelyä.

Robottien kohdalla eettiset kysymykset pohdituttavat yleisellä tasolla. Opetusrobottien kohdalla ei ole odotettavissa eettisi haasteita tai riskejä, roboteja käytetään opetuksen apuvälineenä osana normaalia opetusta. Lisäksi tutkmukseen osallistumen on vapaaehtoista ja tutkimuslupa kysytään huoltajilta.

Jäämme odottamaan mielenkiinnolla mitä kaikkea maailman parhaaksi luokitellun koululaistoksen maailman parhaiden opettajien saadaan kehitettyä tällä rintamalla. Toivottavasti meillä on mahdollista kuulla päivitys tuloksista ja ajatuksista jossakin vaiheessa ensi vuoden puolella!

Suurkiitos Marika ja Aino kiinnostavasta tilaisuudesta!

 

Linkkejä

https://www.reuters.com/video/2018/03/27/techno-teachers-finnish-school-trials-ro?videoId=412565945

https://www.aamulehti.fi/uutiset/tamperelaiskoulujen-roboteista-kiinnostuttiin-ulkomailla-kansainvalinen-uutistoimisto-reuters-vieraili-tammelan-koulussa-200837825/

https://yle.fi/uutiset/3-10114014

Artikkelilaji: