Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

Aiber Networks konesalivierailu 5.11.2015

 
 
 
PM Clubilaiset / Pitkyläiset pääsivät vierailemaan Härmälässä rakenteilla olevissa konesalitiloissa Kivelän Jaskan (kuvassa vasemmalla) ja Inapshban Timurin (kuvassa oikealla) johdolla. Jaskan vastuulla on IT-tekniikka ja Timur vastaa markkinoinnista ja myynnistä. Joukosta puuttuu toimistusjohtaja Pekka Järveläinen,  jolle tuli yllättäin menoja, mutta Pekkaa kuullaan PM Clubin tilaisuudessa keskiviikkona 25.11. (jollei tule yllättäviä menoja ;-) 
 

 

Kuva 1. Kuvassa vasemmalla Jaska, oikealla Timur.

Kuulimme paljon luolaston historiasta ja siitä miten on päädytty tähän tilanteeseen sekä toki myös jatkosuunnitelmista.  Luolaston historia alkaa 1930-luvulta jolloin alueelle rakennettiin kaksi luolastoa väestönsuoja- ja varastokäyttöön. Luolastolla on vuosikymmenten aikana ollut useita omistajia. Alkuun luolaston on omistanut Puolustusvoimat (Valtion lentokonetehdas), joten luolasto on suunniteltu armeijakäyttöön.  Sodan aikana luolassa oli Valmetin pääkonttori. 1950-luvun alusta luolasto toimi Valmetin tehtaan varastona, sittemmin luolasto on siirtynyt Kalmarilta Tampereen kaupungin omistukseen. Luolasto on ollut vuosia suljettuna ja täysin hoitamatta.

Aiber Networks on solminut sopimuksen Tampereen kaupungin kanssa uuden datakeskuksen rakentamisesta ja luolaston tyhjentäminen on aloitettu tämän vuoden keväällä.

Luolaston tyhjentämiseen ja siivoamiseen on mennyt aikaa, eikä yllätyksiltä ole työn edetessä vältytty. Hapettomassa tilassa olivat mikrobit päässeet jylläämään, ja mm. puukatto oli romahtanut alas. Tiiliseinät olivat heidän onnekseen estäneet myrkkyjen leviämisen seinään, mutta lattiaan myrkky oli päässyt imeytymään. Tämän vuoksi lattiapintaa pitää poistaa 10-15 cm paksuudelta ja veden tihkuminen katosta pitää ehkäistä. Paljon on tehty mutta paljon on vielä edessä.

Kuva 2. Luolastoa ennen purkutöitä.

Tilanne ei siis enää ollut edellisen kuvan mukainen, kun saavuimme luolan oviaukosta sisälle vaan jo melkoisesti parempi (kuva 3). Lattia tosin vielä odottaa uusimistaan, sillä myrkyt ovat ajansaatossa imeytyneet lattiaan. Siitä todisteena näytteiden oton jäljiltä lattiassa siellä tällä olevat tasaisen pyöreät reiät. Pimeää, kylmää ja kosteaahan tiloissa yhä on, mutta hengittämään pystyimme ja taskulamppujen valossa kiersimme luolaston kolme tunnelia läpi. Alla olevasta kuvasta ei erota tunnelin päässä olevaa aukkoa seuraavaan tunneliin sillä luolastossa oli todella pimeää.

Kuva 3. Yksi luolista.

Suomalais-israelilainen Aiber Networks on erikoinen yritys siksi, että yritys on aloittanut palvelujen/konesalin markkinoinnin Suomen ulkopuolella, Venäjällä ja Israelissa, toisin kuin muut konesalipalveluja tuottavat yritykset Suomessa. Haasteita varmasti tulee riittämään, sillä kilpailu on kovaa,   esimerkiksi Yandex, venäläinen hakukoneyhtiö, päätti joitakin vuosia sitten rakentaa Mäntsälään konesalin. Yandexin sali menee ensi vaiheessaan kooltaan Suomen kakkoseksi Googlen Haminan keskittymän jälkeen. Kysymyksiä tulikin Yandexin konesalista ja yleisesti konesalien kilpailutilanteesta, joka Suomessa on melko kova ja kilpailijoista  erottautuminen haastavaa. Aiber Networks pyrkii kehittämään palvelujaan ja erottautumaan sitä kautta muista. Palvelinsalin tuottaman hukkalämmön hyödyntämisen mahdollisuuksia on selvitetty mm. Skanskan kanssa, mutta mitään lopullista ratkaisua ei vielä ole.

Tällä hetkellä yrityksessä työskentelee kolme henkilöä, toimitusjohtaja Pekka Järveläinen ja vierailijoita kierrättäneet Jaska Kivelä ja Timur Inapshba. Pääsijoittajana toimii israelilainen yksityissijoittaja Daniel Levin. Ajatus konesalin perustamisesta sai alkunsa Timurilta, jolla on taustaa sekä Venäjältä että Israelista. Pääsijoittaja sekä toimitusjohtaja löytyivät ystäväpiiristä ja hanke pääsi Tampereen kaupungin tuella liikkeelle. Timur, joka on erittäin kielitaitoinen (heprea, venäjä, englanti, bulgaria ja suomi) on hoitanut myyntiä Venäjän ja Israelin suuntaan. Lisää työntekijöitä rekrytoidaan projektin edetessä.

Isoja juttuja on edelleenkin auki, ja aikataulut ovat heittäneet melkoisesti, joten toivotaan, että asiat etenevät jatkossa sutjakammin. Eräs deadline taisi olla lokakuu 2015, mutta kuten vierailulla kuultiin, asiat eivät aina etene kuten Strömsössä ja yllätyksiä tulee isoissa projekteissa eteen. Projektilla on selkeä visio, ja sitä kohti mennään vastoinkäymisistä huolimatta.

Kuva 4. Vierailijoita

Mielenkiinnolla jäämme odottamaan miten projekti etenee ja saavatko Skanskan rakentamat viereiset kerrostalot tulevaisuudessa käyttöönsä konesalista tulevaa hukkalämpöä.

Erittäin antoisa vierailu! Kiitokset Jaskalle ja Timurille sekä osallistujille! Tsemppiä haastavaan projektiin! Toivotaan ettei suurempia yllätyksiä tule jatkossa.

 

Kuva 5. Timur ja vierailijoita (ja Skanskan taloja)

Katso Pekan haastattelu Aamulehden videoklippi (26.6.15) ja toinen Aamulehden tekemä video.
 
Artikkelilaji: