Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

PM Club Tampere tutustui Tampereen Kansi-hankkeeseen

Pitkyn ja PRY:n PM Club Tampere vieraili 7.3. tutustumassa Tampereen Kansi -hankkeeseen (ja sen isoon elementtiin Areenaan). Poikkesimme ensin Rambollilla ja sitten lähellä olevassa Tampere Kansi Visit Centerissä. ATK-ihmisille tällaiset vierailut, joiden caseissa tietotekniikka ei ole ytimessä ovat olennaisia, sillä niiden kautta tutustutaan maailmamme uusiin asioihin, joiden substanssiin, suunnitteluun ja toteuttamiseen pitäisi soveltaa tietotekniikkaa parantamaan toimintaa niiden koko elinkaaren aikana. Pointti on siis projektitoiminnan reflektoinnin ohella laajemmankin toimintaympäristön ymmärtämisessä.

Ramboll on Kannen suunnittelussa isossa roolissa, hoitaen kaiken muun paitsi rakennusarkkitehtuurin. Rambollilla onkin siihen hyvät eväät, sillä jo Tampereella heillä on 350 henkeä ja globaalisti peräti 15 000. Aloitimme siis Rambollilla. Neukkari oli täpötäynnä (kuvanottohetkellä muutama oli vielä tulossa)
Neukkarissa

PM Clubin vetäjän Milla Lindroosin avattua tilaisuuden Rambollin Vesa Hakola kertoi yrityksestä, minkä jälkeen Eero Särkkä esitteli perusteellisesti Kansi-hankkeen toimintaa.
Milla Lindroos Vesa Hakola Eero Särkkä

Muutamia huomioita. Arkkitehtuurista huolehtii amerikkalainen Studio Daniel Libeskind. Heillä ei ole suomalaista talvea, joten vastaan tulee kaikenlaisia asioita, jotka suomalaisten pitää huomata ja korjauttaa - alkaen kattojen lumiesteistä ja eristeistä. Tilanne on ihan sama kuin ICT-projektien arkkitehtuurisuunnittelu, jossa ei tunneta teknisiä vaatimuksia tai entisaikojen teollinen muotoilu, jota ei oltu integroitu kylliksi mekaniikkasuunnitteluun. Mutta tällaisille rakennuksilla on huippudisaini elinehto - ja organisaatiot ovat olemassa yhteistyötä varten. Kaikkien ei tarvitse tietää kaikkea, kunhan prosessi toimii suunnitelmien käsittelyssä ja kehittelyssä.

Kansi on hyvin turvallisuuskriittinen rakenne, koska sen alta kulkee junia kaikenlaisissa kuormissa ja kokonaisuuden pitää kestää törmäykset ja räjähdykset. Suunnitelmilla onkin ulkopuolinen tarkastus, mikä vaikeuttaa aikataulusuunnittelun tarkkuutta. Tilanne on tässäkin analoginen turvallisuuskriittisille digitaalisille järjestelmille.

Rakennusalalla on digitalisaation työn ohjauksessa vielä lapsenkengissä ja kulttuuri muistuttaa isoissakin hankkeissa pienen työmaan tilannetta, jossa ei ole digitaalisia taskijärjestelmiä, vaan kaikki toimii viestinnällä. Tekniikkaa on kyllä tulossa. Esim. Tekla Structures -tietomalliohjelmisto luo hienoja näkymiä kokonaisuuteen. Mutta työmaalla vaaditaan edelleen aina paperikuvat. Muunkinlaista uutta tulee vähitellen mukaan. Esim. rakentamisen edistymistä seurataan drone-kuvauksella ja pistepilvillä ja tietysti erilaiset digi-viestimet ovat käytössä.

Urakoitsijalle on aikataulu aika tiukka. Rakennusala eroaa onnekseen ICT:stä siten, että jos tulee kiire, otetaan töihin lisää koneita ja työntekijöitä. ICT-projekteissa se tunnetusti ei ihan onnistu.

Suunnittelutyyli vaikuttaa siten järkevältä, että suunnittelu ei ole kertarysäys ennen rakentamista (mikä on usein rakentamisen stereotypia), vaan tehdään vähitellen. Kuitenkin tähtäimessä on se, että suunnittelu on kerralla valmis, sillä muuttaminen ei ole yksinkertainen rakennetekninen asia, vaan huomioon pitää ottaa iso määrä muita asioita, mm. sopimukset, tärinä, tuulisuus, esteettömyys, kaupunkikuva, jne...

Mainion esityksen jälkeen siirryimme Tornihotellin vieressä olevaan Tampere Kansi Visit Centeriin kuulemaan hankkeen kaupallisesta puolesta ja alueellisesta vaikutuksesta. Centerissä on monia erilaisia tiloja Kannen ja sen kumppanien esittelytarpeisiin.
Visit Centerissä
Niistä meille kertoi SVR:n markkinointipäällikkö Tuomas Kinnunen.

Tuomas Kinnunen
Tästä puolesta on mediassa ollut jo kylliksi, mutta todettakoon, että kansi + Areena -kokonaisuus vaikuttaa kyllä vakuuttavalta kaupungin tulevaisuuden kannalta. Tietoteknisessä mielestä kiinnostavaa siinä on digitaalitekniikan käyttö. Halliin ei pitäisi tulla enää painettuja mainoksia, vaan kaikki toteutetaan digitaalisesti. Valmiudet luodaan vaikkapa muusikoiden esittämiseen hologrammeina. Tämä merkitsee sitä, että bittejä virtaa melkoisesti ja 5G nähdään tärkeänä teknologiana.

Centerin edessä oli myös komea Kannen rakennusten pienoismalli (paremmalla kelillä se olisi enemmän edukseen kuin pilvisen päivän harmaassa alkuillassa).
Pienoismalli Visit Centerin edessä

Kiitos järjestäjille ja esiintyjille mielenkiintoisista vierailuista!

PS. Kannen ja Areenan rakentamisen edistymistä voi seurata SRV:n työmaakameralla.

PPS. Jouko Kaaja muistutti, että 6.6. on 3PMO-konferenssi Tampere-talossa. Edellisenä päivänä on Tampereella jo klassinen Projektinhallintapäivä.

Teksti ja kuvat: Matti Vuori

 

Artikkelilaji: