Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

TTY:n projektityökurssilla syntyi stipendin arvoinen lokitiedostojen hallintatyökalu

Tämä on Pitkyn stipendillä vuonna 2018 palkitun TTY:n projektiryhmän kertomus projektistaan.

Lokitiedostojen hallintatyökalu

Log Analysis and Management Application, tai tuttavallisemmin Project Lama, on Tampereen teknillisen yliopiston tietotekniikan laitoksen projektityökurssin aikana Insta DefSec Oy:lle toteutettu lokitiedostojen hallintaan ja analysointiin tarkoitettu työkalu. Työkalun tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa ohjelmistotestaajien ja kehittäjien virheenetsintää lokitiedostojen perusteella.

Asiakkaan ohjelmistot tuottavat suuria määriä erilaisia lokitiedostoja. Asiakkaan asiakkaat usein käyttävät ohjelmistoa jonkin ajanjakson ajan, jonka jälkeen yleinen tapaus on, että ”tänä aikana tapahtui jotain” ja he paiskaavat valtavan kasan lokiaineistoa asiakkaan selvitettäväksi. Aiemmin tämä analysointityö tapahtui pitkälti käsin, mikä on työlästä pienillä aineistoilla ja äärimmäisen raskasta, kun lokiaineistoa on useita gigatavuja.

Asiakas oli yrittänyt löytää tähän käyttötarkoitukseen sopivia työkaluja, mutta mikään valmiista ratkaisuista ei sopinut hyvin. Joko ratkaisut olivat liian yksinkertaisia tai liian monimutkaisia. Tästä muodostuikin sopivan kokoinen projekti tietotekniikan projektikurssia silmälläpitäen, ja projektipäälliköksemme noussut Installa työskentelevä Iiro kokosi tätä varten tiimin ympärilleen. Projektipäällikkö, pääarkkitehti ja tuoteomistaja Iiron lisäksi tiimiin kerättiin laatuvastaava Atte, scrum master Jani sekä kehittäjät Olli ja Ville.

Kuva 1. Atte, Ville, Iiro, Olli ja Jani noin hetkeä ennen palautuksen takarajaa.