Pirkanmaan tietojenkäsittely-yhdistys ry

Pitkyn helmikuun asiallinen iltapala vietettin Tampereen yliopiston TAUCHI:ssa

Tampereen yliopistossa on jo vuodesta 1997 toiminut tutkimusyksikkö TAUCHI, eli Tampere Unit for Computer-Human Interaction. Yksikkö tekee ihmisen ja tietokoneiden välisestä vuorovaikutuksen monitieteistä tutkimusta. Ideana on - yliopistolle sopivasti - ymmärtää vuorovaikutukseen liittyviä ilmiöitä soveltaa sitä ymmärrystä uudenlaisten vuorovaikutustapojen kehittämiseen, joilla parannetaan elämän laatua ja kehitetään uusia tuotteita ja toimintamalleja. Kohteena on usein työelämä, mutta myös tavalliset kansalaiset ja tietyt erityisryhmät, kuten mobiilikäyttäjät, näkövammaiset, fyysisesti haasteiset, lapset ja vanhukset.

Keskuksen tähtäin on aina vuosien päässä. Idea on tuottaa tutkittuja prototyyppejä tuotekehityksen lähtökohdaksi uusien innovaatioiden kehittäjille. TAUCHI on kasvanut vuosien varrella. Henkilöstä löytyy noin 50 ja viisi erikoistunutta tutkimusryhmää. Tutkimuksen ohella yksikkö tarjoaa myös monenlaisia palveluja yrityksille - henkilöstön koulutuksesta uusien ratkaisujen kehittelyyn ja käytettävyystestaukseen yksikön muunneltavissa käytettävyyslaboratoriossa. Tutkimusta ja kehitystyötä tehdään myös asiakkaiden tiloissa - myös ulkomailla.

Pitky pääsi TAUCHI:in kuulemaan, katsomaan ja kokeilemaan tarkemmin, mitä kaikkea siellä oikein tehdään. Isäntinämme olivat professori Markku Turunen (entinen Pitkyn pj!) ja yhteyspäällikkö Arto Hippula.

Turunen

Markku Turunen ja Arto Hippula.

Liikkeelle lähdimme SimSpace-yhteistyötilasta, joka voidaan käyttää ja muuntaa erilaisiin muotoihin tutkimuksissa ja tilaisuuksia varten. Kävijän silmiin ensinnä pistävät punaiset ja siniset puolikaaren muotoiset sohvat kokolattiamatolla. Tarkemmin katsottaessa huomaa useita tauluja ja heijastuspintoja, erilaisia antureita ja valoja sekä joukon huippuluokan kaiuttimia. Tilasta löytyy melkoinen määrä tekniikkaa ja tasainen hurina kuuluu taustalla.

SimSpacessa

Yhteysupseeri Hippula johdatti joukon kierrokselle talon laboratorioihin ja kertoi samalla siitä, miten hankkeita yritysten kanssa etsitään, käynnistetään ja viedään eteenpäin myös erilaisilla rahoitusmalleilla. Punaiset sohvat näyttivät olevan TAUCHIn tavaramerkki.

Haptiikkalaboratoriossa on kiinnitetty erityisesti huomiota siihen, että laboratorio on miellyttävä myös koehenkilöille. Testasimme auton ajoa perinteisesti, automatiikalla ja haptiikan avustamana.

Haptiikkalabrassa ajosimulaattorin ääressä

Ahmed Farooq ja muut tutkijat tekevät laboratoriossa todellisia taikoja. Huomasimme, miten näppäimistön käyttö on paljon sujuvampaa haptiikan avulla ja koimme myös, miltä tuntuu, kun määrätty aisti poistetaan.

Ahmed Farooq

Haptiikkataikuri Ahmed Farooq.

Psykofysiologian laboratoriossa voidaan mitata ja tutkia paljon muutakin kuin sykettä, verenpainetta ja ihmisen sähkön johtamista. Siellä on tutkittu on mm. monenlaisia tunteiden indikaattoreita, hajun digitaalista siirtoa ja sitä, miltä maistuu virtuaalikahvi eri tuoksuista rakennettuna. Näillä keinoilla saadaan virtuaalimaailmoista todellisen tuntuisia.

Psykofysiologian labrassa
 
Kierroksen ja iltapalan kera pääsimme testaamaan Hippulan, tutkija Juho Hellan ja tutkimusapulainen Kimmo Ronkaisen (alla kuvassa) opastuksella lisää erilaisia AR- ja VR-toteutuksia.

Hella ja Ronkainen

Työskentelimme virtuaaliseinällä, pelasimme VR- ja AR-pelejä. Puolet porukasta uskalsi kävellä kaupungin yllä olevan lankun päästä päähän ja jokunen hyppäsi ylimmästä kerroksesta alas selviten hengissä seuraavaan Pitkyn asialliseen iltapalaan...
VIrtuaalilabrassa  Virtuaalimaailmassa

TAUCHIssa on kiinnittty huomiota myös opiskelijoiden viihtyvyyteen. SimSpace laitteineen on vapaassti käytettävissä. Opiskelijoille on pelihuone ja väsyn yllättäess pieni kiva leposoppi.

Pelihuone  Leposoppi

TAUCHIin voi tutustua osoitteessa http://www.uta.fi/sis/tauchi

Teksti Ilpo Tolvanen ja Matti Vuori
Kuvat Matti Vuori ja Ilpo Tolvanen

 

Artikkelilaji: