Illustration of Tanzanian scenery

Pitkyläiset kehittämässä Afrikan ict-osaamista

Teksti ja jutun kuvat kaavioita lukuun ottamatta: Ilpo Tolvanen

 

Pitkyläiset kehittämässä Afrikan ict-osaamista (Juttusarjan osa 1/2)

Pitkyläiset ovat antaneet panoksensa myös kehitysyhteistyöhön. Tätä varten Pitkyyn perustettiin aikanaan kehitysyhteistyökerho – Pikeke. Vaikka kerhoa ei enää ole, eikä Pitky rahallisesti satsaa tähän toimintaan, osa pitkyläisistä osallistuu edelleen aktiivisesti kehitysyhteistyöhön. Projektit ovat olleet Ulkoministeriön rahoittamia useampivuotisia ict-painotteisia kansalaisjärjestöhankkeita ja kohdemaana on ollut Tansania. Projektipäällikkönä ja primus moottorina on toiminut Nokia-konkari Kristina Nokso-Koivisto. Pitky sai vuona 2012 jopa Vuoden projektiteko-palkinnon hankkeesta, jossa kehitettiin ja opetettiin etäopetusta Tansaniassa sekä käynnistettiin mobiiliohjelmien kehitystä ja niihin liittyvää yritystoimintaa. Yksi projektin teema ”Teaching the Teachers”, kuvaa hyvin niitä osia, joissa Pitky on ollut mukana. Ei toimita aivan ruohonjuuritasolla, vaan lähtökohtana oli, että kun opettajilla on riittävät taidot, he pystyvät levittämään hyvinvointia laajalle.

Vuosien varrella hankkeisiin osallistujat ovat saaneet hienoja työkokemuksia osallistumalla tietojärjestelmien suunnitteluun ja pystyttämiseen sekä tietotekniikan ja projektityöskentelyn kouluttamiseen. Nämä ovat etenkin nuorimmille osallistujille olleet vakuuttavia lisiä cv:hen. Miltä kuulostaisi esim. Nelson Mandela Instituutin tietojärjestelmien suunnitteluun ja pystytykseen osallistuminen tai opettaminen Dar es Salamin yliopistossa? Hankkeiden ympärillä on syntynyt useita opinnäytteitä ja verkostoja, joita voi hyödyntää tulevaisuudessa. Tansanialais-suomalainen ohjelmointiyrityskin jatkaa edelleen toimintaansa – tosin tavoitteen mukaisesti se on nykyään tansanialainen.  Välillä osa joukosta on ehtinyt tutustumaan historialliseen ja vilkkaaseen Sansibariin ja ennen kaikkea Tansanian mahtavaan luontoon kuten Ngorongoroon ja Serengetiin. Yhteistyökumppanimme Nelson Mandela Instituuttihan sijaitsee aivan Kilimanjaron lähellä ja luonnonpuistotkin ovat alle 200 km päässä.

Vuosina 2017-2020 Pitkyläisiä on mukana eHealth Tansania-projektissa, joka on viralliselta nimeltään ‘Contributing to capacity building of developing and using Health Information Systems in Tanzania’. Hankkeen päärahoittaja on jälleen Ulkoministeriö ja vastaava organisaatio on Suomen Kristillinen lääkäriseura. Muita yhteistyökumppaneita Suomessa mm. ETLA, Tampereen yliopisto ja Tansaniassa mm. University of Dar es Salaam, Nelson Mandela – African Institution of Science and Technology, Ministry of Health, Association of Private Health Facilities, Christian Social Services Commission, Lutheran Investment Company.

Maaliskuussa järjestimme tansanialaisille ja suomalaisille kumppaneillemme viikon eHealth workshopin Suomessa. Tutustuimme Helsingissä ja Tampereella Suomen monenkirjaviin tietojärjestelmiin ja käytännön ratkaisuihin. Lisäksi tutustuimme ”Viron kansallisten sähköisten palvelujen arkkitehtuuriin” kokonaisuudessaan ja erityisesti terveydenhuollon. Matka Tallinnaan koettiin erittäin antoisaksi. Viron käytännön terveydenhuoltoratkaisu on mielenkiintoinen, sillä siinä kilpailutetaan nimilistoja eli lääkärit tekevät tarjouksen siitä, että hoitavat esim. tietyn alueen ihmisiä koko eliniän. Lääkäri ei vastaa vain listan ihmisistä vaan heidän perheestään – myös syntyvistä lapsista. Todellinen omalääkärijärjestelmä, jossa kaiken lisäksi on valinnanvapaus, sillä potilaat voivat vaihtaa lääkäriä, jos eivät ole tyytyväisiä.

Tansania on ollut tietyllä tavalla samassa lähtötilanteessa kuin Viro itsenäistymisen jälkeen eli järjestelmät olivat varsin kehittymättömiä.

Viron järjestelmästä lisää jutun seuraavassa osassa: ”Pitkyläiset ja tansanialaiset Viron X-Roadilla”.

 

e-Health yhteistyöverkosto on varsin laaja

 

Linkkejä

Suomen suurlähetystön tiedote Vuoden projektiteosta http://www.finland.or.tz/public/default.aspx?contentid=263156&contentlan=1&culture=fi-FI

Vastaa