Hallituskollaasi

Pitkyn organisoitumisesta 2020 – toiminnanjohtajalla vai hallitusta kehittäen?

Pitkyn pitkäaikaisen toiminnanjohtajan erotessa tehtävästään on noussut esille roolin täyttäminen vuodelle 2020. Etsitäänkö uusi toiminnanjohtaja vai siirrytäänkö roolitettuun hallitukseen, kuten tekevät muutkin TIVIA:n yhdistykset. Silloin hallitus jakaisi tehtäviä eri ihmisille – joku ottaisi haltuunsa talousasiat, joku sihteeröisi, joku tekisi viestintää jne…

Toiminnanjohtajalle oli aikoinaan iso tarve, kun Pitky teki laajaa koulutustoimintaa, oli isoja projekteja, kuten Tansanian kehitysyhteistyö ja eräs iso konferenssi. Mutta ajat muuttuvat ja Pitky muuttuu. Nyt malli tuottaa kritiikkiä sen kustannuksista (joihin olisi tosin varaa vielä vuosiksi) ja ei tue nykyaikaista tiimityön ideaalia. Kustannuksista puhuminen on kuormittavaa ja vie tilaa tärkeämmiltä puheenaiheilta ja negatiivinen budjetti ei rohkaise toimintaa uudistavaan rahankäyttöön. Hyvää siinä mallissa on tietenkin se, että toiminnanjohtaja tarjoaa hyvää koordinointia ja palveluja sisäisesti ja ulospäin – kaikille on tarjolla yhden luukun kontakti mihin tahansa asiaan.

Kuitenkin, roolitetun mallin voi arvella olevan enemmän tulevaisuuden haasteisiin vastaava. Siirtyminen tuottaa aina omia kasvukipujaan, mutta niistä päästään varmasti yli, jos niin yhdessä halutaan. Siirtymistä on jo valmisteltu hallituksen monien keskustelujen ohella tekemällä ”inventaario” kaikesta Pitkyn tekemisestä ja miten ne voisi jyvittää hallituksen eri rooleille. Monia töitä on myös dokumentoitu (mutta ei vielä kaikkea). Rooleja voi täyttää pareittainkin ja ne ovat vain ”eka arvaus” modernilles itseorganisoituvalle hallitukselle.

Jotta muutos onnistuu tarvitaan seuraavaan hallitukseen aktiivisia ihmisiä, jotka kokevat Pitkyn toiminta-ajatuksen omakseen. Sellaisiahan meillä on aina ollutkin! Roolitetun hallitusmallin pitäisi aktivoida ihmisiä aiempaa paremmin, kun yhdistyksen ydintiimistä tulee harmonisempi kokonaisuus, enemmän aito tiimi. Asian analyysiä on tehty laajemminkin, 17-sivuisessa kalvosetissä.

Muutos on siis vain ehdotus ja sen toteutus riippuu kahdesta asiasta: syyskokouksen seuraavalle hallitukselle antamista neuvoista ja siitä, onko sopivia ehdokkaita toiminnanjohtajan tehtävään. Mahdollisen uuden toiminnanjohtajan ja muiden uusien aktiivien löytämiseksi tehdäänkin normaalia enemmän rekrytointiviestintää.

Keskustellaan siis asiasta lisää – viimeistään syyskokouksessa.

Vastaa