Avoimuus-jakaminen-yhteistyö

ICT-opetusmateriaalien avoimuuden tärkeydestä

Jaa jotain -tapahtuman saitti  kertoo, että Kansainvälisen avoimen opetuksen viikon  suomalaisena tempauksena on järjestetty vuodesta 2013 alkaen #jaajotain-tempauspäivää edistämään oppimateriaalien jakamista.

Miksi tämä on erityisen tärkeää ICT-asioissa?

  • Se maailma fragmentoituu ja kehittyy kovaa vauhtia ja samaan aikaan opetusväestä ja sen osaamisesta on pulaa. Ihmisille on lähes mahdoton pysyä perässä.
  • Opettajat opettavat maailman kehityksestä riippumatta usein vain sitä mitä osaavat – mikä voi keskittyä kovin vanhoihin asioihin. Jos tarjolla olisi avointa materiaalia käytettäväksi, opettajankin uusi oppiminen ja uudistuminen olisi helpompaa. Oppilaiden oppimisesta puhumattakaan.
  • Uusille opettajille taasen on haaste tehdä hyvää materiaalia. Edeltäjien vanhat materiaalit eivät riitä ja itse vielä etsii asioiden olennaisuuksia.
  • Nauhoitteista ja hyvistä harjoitustöistä on huutava pula.
  • Kääntäminenkin on työlästä ja kallista. Yhteistyö siinä olisi hieno juttu.

Jakaminen on aina nähty hyväksi ideaksi, mutta vielä se ei ole aivan onnistunut. Muutenkin näkyy sitä, että aktiivisen jakamisen puuttuessa materiaalit vielä piilotetaan kaikenlaisille suljetuille kurssisaiteille eikä edes anneta muiden nähtäväksi. Tämä haittaa oppilaitosyhteistyön ohella niitä, jotka eivät halua mennä kurssille, vaan opetella itse omaan tahtiinsa fiksujen materiaalien kanssa.

Koittakaa siis opettajat muistaa avoimuuden ja jakamisen tärkeys – ja toimikaa itse sen edistämiseksi jakamalla omianne.

t. Matti Vuori

Vastaa