Uutisia! Stop the press! This just In! Lue!

Pitkyn torstai-iltavepinaarit alkavat 1.4. klo 22 koronateknologiakatsauksella

(1.4.2021)

Pitky ylpeänä aloittaa viikoittaiset torstai-iltavepinaarit heti tällä viikolla, ja ensimmäinen avoin tietoisku on tänään 1.4. klo 22:00-02:00.

Vepinaareissa tuodaan suuren yleisön tietoisuuteen vähemmän tunnettuja tietoteknisiä hankkeita, tutkimuksia ja uutisia, paikallisuutta unohtamatta. Ekalla kerralla on esillä uusia innovaatiota ja informaatioita koronakriisin hallintaan. Illan neljä teemaa ovat:

1. Autonomisia rokotusasemia suunnitteilla

Samaan aikaan kun ratikan syöttöliikennettä koeajetaan ja testataan muutamilla autonoomisilla eli itseohjautuvilla kulkuneuvoilla, ovat PSHP:n johtavat liikkuvan lähilääketieteen professorit luoneet mallin jossa vastaavanlainen ajoneuvo toimisi automaattisena COVID-rokotusasemana. Aamulla kyseiseen asemaan ohjelmoitaisiin ajoreitti taikka tietyt kaupunginosan pisteet, joissa halutaan käydä. Mukaan ladattaisiin (näin aluksi) 200 rokoteyksikköä.

Reitillään ajoneuvo skannaa lähilukutekniikalla kadulla liikkujien matkapuhelinten Koronavilkutin-sovellusta, ja mikäli löytyy altistus niin ajoneuvo pysähtyy, puhesyntetisaattori kehottaa kansalaista työntämää kätensä sivuikkunasta sisään ja tökkää rokotteen. Mukaan saa tulostetun kuitin eli todistuksen rokotuksesta. Harkinnassa on myös kestomusteella (pysyy luettavana noin kuukauden) tehty pintatatuointi käteen, joka merkintä toimisi koronapassina, mutta terveydelle sopivaa vihreää väriainetta ei olla vielä löydetty.

Jos haluat koehenkilöksi, tule vepinaarin aikana DUO:n ratikkapysäkille. Pääset kuvaan!

2. COVID, 5G ja intternet – uusin tieto riskeistä

Toisin kuin tietoverkossa laajasti – ja virheellisesti – väitetään COVID-19 ei leviä 5G:n välityksellä. Tästä on todisteena Teiskon takametsissä asustava Esko, joka asuu 5G:n peittoalueella, mutta on pysynyt terveenä koko viime vuoden perunakellariin rakentamassaan asumuksessa. Älä ole mukana levittämässä valeuutisia!

Mutta: uusi muunnosviirus korona 19.2 leviää intternetin välityksellä vääjäämättä. Haastattelemme vepinaarissa Eskoa ja esittelemme tunnistettuja leviämisen verkkoprotokollia.

Teisko satelliittikuvassa
Kuvassa Teisko.

3. Uusia mopiilisovelluksia

Ruåtsalaiset tietotutkijat ovat kehittäneet yhdessä kuninkaallisen karoliinisairaalan kanssa Android-sovelluksen, jonka on alustavissa kenttätutkimuksissa todettu ehkäisevän COVID-tartuntoja. Sovelluskaupasta ladattava ANTI-COV-21 sovellus toimii siten, että käynnistyttyään se muodostaa puhelimen ympärille noin kahden metrin säteelle antivirologisen voimakentän, joka estää COVID-viruksen muunnoksia läpäisemästä sitä ”kuplaa”.

Ainoa pieni ongelma tällä hetkellä on puhelimen lyhentynyt akkukesto, täydellä 7 Ah puhelinakulla sovellus toimii noin kaksi ja puoli tuntia, mikä tosin riittää kaupungilla hengailuun ja muutamassa kaupoassa pyörähtelyyn.

4. Rokotusaikataulujen ja -ryhmien muutoksia tulossa ?

ICT-alan työnantajajärjestöt ovat tänään aamulla jättäneet pääministeri Sanni Maraanille huolestuneena vaatimuksen saada ICT-alan tekijähenkilöstö rokotettavaksi ennen muita kaduntallaajia eli ”taviksia”, etenkin lakiasiahenkilöitä, taiteilijoita ja urheilijoita, jotka amerikkalaisten viimeisimpien tutkimusten mukaan kuuluvat yhteiskunnan ja teollisuuden vähiten tuottavaan kansanosaan. Rokotuksen saisivat nopeutetulla aikataululla kaikki tietotyöläiset, joiden peruskuukausipalkka bruttona on 10101 euroa tai enemmän. Näin saataisiin yhteiskunnan elintärkeät toiminnot varmasti turvattua myös tällaisena epidemia-aikana (jonka loppumisajankohdasta ei ole varmuutta). Webinaarissa keskustellaan aiheesta lisää.

Tervetuloa Pitkyn siis iltavepinaariin, 01.04.2021 kello 22:00-02:00. Ilmoittautuneille lähetetään liittymislinkki viimeistään perjantaina.