Kieli - ajattelu, ymmärrys, viestintä voimavara, kulttuuri

Suomen kielen päivänä 9.4.: kieli on ajattelun kuva, ei kun sana

(Uudelleenpostaus vuodelta 2019)

Tänään 9.4. on Mikael Agricolan päivä eli suomen kielen päivä. Kieli on olennainen osa minuuttamme, kulttuuriamme ja myös kyvykkyyttämme. Ihmiset ajattelevat ja viestivät huonosti vierailla kielillä ja termeillä. Tietotekninen ”suomenkieli” on huonommalla tolalla kuin koskaan. Ihmiset kuulemma tekevät devopsia agilessa toiminnassaan ja tuloksena on ceeiin avulla tehtyä deploymenttiä, jossa on aaii apuna.

Ongelman tässä tekee se, että vieraskielisillä termeillä on helppo piilottaa se, että niiden käytön taustalla ei monessa tapauksessa ole eheää ymmärrettyä käsitettä. Termit ovat välillä vain viittauksia itseensä eivätkä pyrkimyksiä viestiä siitä, mitä niiden olisi tarkoitus esittää.

Kansallisen kielen ylläpito ja käytön edistäminen ei ole nurkkakuntaisuutta ja vanhanaikaisuutta, vaan ensisijaisesti nykyajassa tärkeää viestintämyönteisyyttä ja sen jälkeen huolehtimista ajattelun laadusta, mikä on kriittinen tekijä kaikenlaisessa tavoitteellisessa toiminnassa. Pitäkäämme siis kielestä huolta, niin pidämme huolta ajattelustamme ja osaamisestamme.