Miljan esityksen avauskalvot

Pitkyn asiallisessa iltapalassa kuultiin huikeasta Mimmit koodaa -toiminnasta

Pitkyllä oli ilo saada 29.9.2021 asialliseen etäiltapalaan vieraaksi huippumenestyneen Mimmit koodaa -ohjelman vetäjä Milja Köpsi. Saimme kuulla ja jutella ohjelman synnystä, ideoista, toimintatavoista ja vaikutuksista. Alla isoimpia poimintoja iltapalan annista.

Milja Köpsi

Mimmit koodaa -toimintaohjelma syntyi muutama vuosi sitten koettuun tarpeeseen – liian miehinen ICT-ala ja kulttuuri, joka ei tarjoa naisille kylliksi mahdollisuuksia, diversiteetti on heikkoa ja mielikuvien vuoksi houkuttelevuuskaan ei ole korkea – mikä näkyy työelämän ohella jo alan oppilaitoksissa. Ohjelmalla oli hyvät lähtökohdat verrattuna muihin “naisasiaprojekteihin”, koska taustataho Ohjelmisto- ja e-business ry toi heti laajaa näkyvyyttä, hommaan voitiin palkata vetäjä – toisin kuin vapaaehtoistoimintaan perustuvilla kerhoilla – ja myös ohjelmointi oli kulttuurisesti arkistunut samoihin aikoihin (ohjelmistokehityksen synonyymiksi yleistyi arkinen ”koodaaminen”, mikä teki asiasta kevyempää ja lähestyttävämpää. Tällä kielen muutoksella on toki muitakin vaikutuksia, mutta ei mennä niihin nyt).

Yksi kantava idea on ollut purkaa stereotypioita ja näyttää aikuisille naisille mitä ohjelmistokehitystyö on ja voi olla. Missä sitä tehdään, mitä ohjelmointi oikeasti on, millaisia ovat alan naiset? Tapahtumissa ei ole esillä teknologiastaroja, vaan tavallisia ihmisiä. Näin voidaan samaistua kokemuksiin ja nähdä itsensä uusissa tehtävissä alalla, joka ulospäin on vaikuttanut teknologia-alojen tyyliin läpitunkemattomalta ja oudolta. Yritykset ovat olleet esillä kertomassa mitä niiden brändikulissien takana tapahtuu oikeasti ja yhteistyö oppilaitosten kanssa on aktiivista. Kulissit kaatuvat, todellisuus avautuu useista näkökulmista.

Toinen iso juttu on osallistava kulttuuri. Toimintaohjelma on oikeasti yhteisö. Vaikka Milja on eniten esillä, innostunut yhteisö on se, joka toteuttaa “liikkeen”. Ja mukaan onkin tullut jo tuhansia naisia eri toimintamuotojen kautta – erilaisten virtuaalitapahtumien ohella fyysisissä workshopeissa ihmiset ovat päässeet ihan oikeasti kokemaan, miten pienen ohjelman tekeminen onnistuu. Näin yhdistyvät tiedon saaminen, samaistuminen tunnetasolla ja oma konkreettinen kokemus. Tuloksena on ymmärrystä siitä, mitä ICT-maailman työt ovat ja vakavasti kiinnostuneet voivat suunnitella konkreettisia toimia osaamisen kehittämiseksi ja työllistymiseksi.

Näin syntyy yksilötason muutosten ohella kollektiivista kulttuurin, puheen ja mielikuvien murrosta. Mimmit koodaa -toiminta onkin sosiaalinen innovaatio parhaasta päästä.

Yhteisöjen kasvattamista on tärkeä ymmärtää. Palataan siksi siihen vielä yhden kappaleen verran. Tässä on näet meille kaikille hyvä esimerkki onnistumisen eväistä: 1) aiheella ja missolla on patoutunut tarve ja sosiaalinen tilaus,  2) osaava ja käynnistäjä ja vetäjä, 3) näkyvyyshakuisuus, 4) brändi ja puhe, jotka sopivat ympäristön kulttuuriin  ja missioon täydellisesti, 5) kyvykkyys ja tahto osallistamiseen ja toisaalta voimautumiseen. Suunnilleen kaikilla yhdistyksillä on tässä oppimista.

Miljan kalvoista saat lisätietoa iltapalan asioista.

Tsekatkaapa seuraava Mimmit koodaa -tapahtuma 15.10.:  This is not a webinar – ja tietysti Mimmit koodaa -sivusto.

Iso kiitos Miljalle käynnistä ja osallistujille keskusteluista!

Teksti: Matti Vuori

PS. Tasa-arvo- ja diversiteettiasiat ovat Pitkyn kollektiivista sydäntä lähellä. Meillä oli mm. ICT Ladies Pirkanmaa -kerho muutama vuosi sitten, mutta silloin sen elinkaari tuli täyteen. Uusia juttuja voidaan aina perustaa (mehän olemme ennen kaikkea jäsenten toimimisen alusta), jos on tarvetta ja myös tekemiselle löytyy se kriittinen asia eli innokas vetäjä.