Kuvituskuva - Kirjekuori Pitkyn postimerkillä

Pitkyn jäsenkirje 14/2021 – Hyvää joulua ja uuttavuotta & Oken ajatuksia

Hyvää joulua ja uuttavuotta!

Netissämme on joulukorttikin https://pitky.fi/2021/12/21/hyvaa-joulua-2021/

Taloudenhoitajamme Oke Rouhe on vuoden verran katsellut Pitkyä. Tässä hänen ajatuksiaan ja terveisiään:

 

L’ATK pour l’ATK?

Ensimmäinen kokonainen tilikauteni Pitkyn talkkarina vetelee viimeisiään. En ole aivan varma mitä tältä vuodelta odotin, mutta joka tapauksessa hieman hiljaisempaa on ollut. Eipähän tuhraudu tilinpäätöksen laatimiseen turhaa aikaa, kun yhdistys on viettänyt hiljaiseloa, eikä kirjanpitoa häiritseviä tapahtumia ja tositteita ole juurikaan kertynyt. Pari kertaa ollaan sentään hallituksen kanssa naamatusten päästy touhua ihmettelemään ja syyskokous pidettiin sekin ihmisten ilmoilla – hämärän kellarin perimmäisessä nurkassa tosin.

Tunnelma näissä tapaamisissa on ollut odottavan myönteinen, ikään kuin valoa kaapelin päässä jo näkyisi. Pitkyn säännöissä todetaan, että yhdistyksen tarkoituksena on yhdistää ihmisiä ja organisaatioita, jotka käyttävät hyväkseen tietotekniikkaa. Entisten nörttien pappakerhossakin on tajuttu, että sehän tarkoittaa aivan kaikkia pirkanmaalaisia. Edelleen sääntöjen mukaan Pitkyn tarkoitus on tukea yhteisiä pyrkimyksiä ja edistää tietotekniikan mahdollisimman tehokasta hyväksikäyttöä. Näinä aikoina tämä on melko maailmoja syleilevä manifesti, koska tietotekniikka on tunkeutunut aivan kaikkialle. Jokainen ATK:n päälle ymmärtävä kuitenkin tajuaa, että maailma ei ole vielä aivan valmis ja kaikki tietotekniikan käyttö ei suinkaan ole hyväksikäyttöä ja vielä vähemmän tehokasta.

Niinpä meillä alan asiantuntijoiden yhdistyksenä on riemukas haaste viedä ATK:n ilosanomaa kaikkialle Pirkanmaalle ja kutsua toimintaan mukaan kaikki sellaiset ihmiset ja organisaatiot toimialasta riippumatta, joiden mielestä tieto- ja viestintätekniikkaa voisi käyttää vieläkin laajemmin ja tehokkaammin nimenomaan yhteisön hyväksi maailman parhaan arjen ja juhlan kehittämisessä vieläkin paremmaksi. Toiminnankehittäjät tietävät, että ATK-hankkeita ei ole olemassa. Vaikka tietoteknisestä näpertämisestä itsestäänkin voi saada rutkasti iloa irti, niillä, jotka siitä maksavat, on aina mielessään jokin tavoite, joka ei liity ATK:hon mitenkään. Kyse on aina palvelujen, tuotannon, kulttuurielämyksen tai muun elämään todellista lisäarvoa tuovan asian parantamisesta, kehittämisestä ja tehostamisesta – ei siis koskaan ATK:sta ATK:n vuoksi.

Haastan jokaisen jäsenen pohtimaan omaa ympäristöään ja arkeaan ja tuomaan Pitkyn toimintaan yhden idean siitä, miten tietotekniikkaa voisi hyödyntää uudella tavalla mahdollisimman epäteknisessä ympäristössä. Idea voi olla kuinka pieni ja raakile tahansa, koska hellästi hoivaamalla se saadaan kasvamaan ja kehittymään. Jos näistä ideataimista yksikin saadaan ensi vuoden aikana edes kokeilun asteelle, voimme todeta Pitkyn oikeuttaneen olemassaolonsa. Loppuvuoden aion minäkin rentoutua, mutta tuskin maltan odottaa mitä kaikkea uusi toimintavuosi tuo tullessaan.

 

…Sitten tavallisia asioita.

Jos et päässyt PM Clubin tapahtumaan 29.11.2021, tsekkaa ainakin sen raportti netistämme https://pitky.fi/2021/11/29/pm-club-ketteryys-juttu/

Muualla TIVIAssa julkaistiin ICT Leaders Finlandin kirja CIO Agenda. Se tehtiin yhteisöllisellä prosessilla (hallituksemme jäsen Janne Kivinenkin osallistui hommaan. Kirja kannatta tsekata: 

https://tivia.fi/cio-agenda-kirja

Kirja muistuttaa siitä, että vastaavia opuksia voi pistää työn alle joska tahansa Pitkynkin puitteissa. Nykyään se olisi näppärää, kun ollaan opeteltu etäyhteistyötä.

Green ICT -projektilla on tapahtuma taas 12.1.2021

https://tivia.fi/tapahtuma/green-ict-tulevaisuuden-markkinat-ja-trendit-2022-01-12-98/ilmoittaudu

Aiemmat ovat olleet kiinnostavia ja tukevat Pitkynkin kestävän kehityksen teemaa.

No niin, Pitkyn hallitus kokoontuu ensi vuonna heti loppiaisen jälkeisellä viikolla. Siihen asti on aikaa levätä ja kerätä tekemisen aihioita ensi vuodelle.

Palaillaan,

Matti Vuori, Pitkyn puheenjohtaja

puheenjohtaja@pitky.fi