Pitkyn jäsenkirje 8/2022 – Pieni kysely ensi vuodesta ja paljon muuta
Pitkyn jäsenkirje 8/2022 – Asiaa ensi vuodesta ja yritysten osallistumismuodoista
Hei, tässäpä taas nippu asioita:
Jäsenkysely ensi vuodesta
Vähitellen pitää laittaa ensi vuoden toimintasuunnitelmaakin vireille. Voit vaikuttaa siihen vastaamalla viimeistään 15.9.2022 kyselyyn https://forms.gle/3hU41sQRojVLXk8J7 tai tietenkin ottamalla yhteyttä hallituksemme tuttuihin tai vieraisiin tai vaikka postaamalla ajatuksia LinkedIn-ryhmäämme (avoin ehdottelu on aina suositeltavinta, koska siihen pääsee kuka tahansa tarttumaan). Yksi käytännön tapa vaikuttaa suunnitelmien toteutumiseen taas on tulla valituksia Pitkyn hallitukseen syyskokouksessa 11.11.2022.
Vaikuttamisesta hyvinvointialueiden tietotekniikkaan
Pitkylle on ehdotettu, että sen pitäisi vaikuttaa hyvinvointialueiden tietotekniikkaan. Kyseessähän on tosi iso asia ja akuutti asia, jossa tullaan törmäämään moniin haasteisiin – kun kyse ei ole tekniikan kehittämisestä ja valinnasta, vaan digitalisoituvan yhteiskunnan kehittämisestä. Sattumoisin Twitterissä tuli vastaan FiCom:n tj:n bloggaus ”Hyvinvointialueilla aikamoinen digiurakka”
Tämä on laajemminkin mielenkiintoinen aihepiiri, koska se koskee kaikkia, siinä on mukana kaikki mahdolliset haasteet: siinä yhdistyvät nopean muutoksen kivut strategiseen pitkäjänteiseen digitalisointiin, läsnä on isoja systeemejä ja valtava ekosysteemi – siis kokonaisarkkitehtuuri vailla vertaa, tietosuoja on monimuotoisempi haaste kuin missään muualla, tietojärjestelmien hankintaosaamista koetellaan aikalailla. Näitä asioita olisi siis aivan pakko käsitellä ollakseen uskottava – tai oppimisen ja kehittymisen vuoksi, tai sitten ihan vain ammatillisesta mielenkiinnosta. Joku voi miettiä, että menikö tuo juna jo, mutta se juna on valtava ja kulkee ikuisesti. Vihjasin TIVIA:lle aiheeseen tarttumisesta. Pitkyn hallitus taas on miettinyt, että tämä aihealue otetaan ensi vuoden fokusalueeksi pirkanaalaisessa skoupissa. Saa sitten nähdä mitä me osaamme ja ehdimme saada aikaan.
TIVIA:n ensi vuodesta
TIVIA:lla oli viime 2.9.2022 puheenjohtajakokous, jossa jäsenyhdistysten puheenjohtajat juttelivat TIVIA:n johdon ja toimiston kanssa ajankohtaisista asioista ja vähän katselivat tulevan liittokokouksen asioita. Yksi niistä on TIVIA:n strategian päivitys. Siihen liittyen tulee TIVIA:lta jäsenkysely. Muistakaahan vastata (muistakaa myös hakea TIVIA:n hallitukseen, jos sellainen on käynyt mielessä). Kokouksessa ei ollut kauheasti muuta erityistä. IT Insider kaipaa juttuja, eli muistakaa sekin julkaisukanavana (nykyinen TIVIA Newskin on vielä toiminnassa, ja Pitkyn nettiinkin saa aina jäsenten artikkeleita esille.
TIVIA:n kumppanisysteemistä
TIVIA:n tj nostaa TIVIA Newsissä esille yrityksille ja yhdistyksille TIVIA-kumppanuuden https://tivia.fi/uutiset/tivia-news-1/verkostot-kuntoon-1656. Tämähän on aika tuore juttu, jolla organisaatio voi liittyä TIVIA-kuvioihin perinteistä TIVIA:n jäsenyhdistyksen yhteisöjäsenyyttä ylemmällä tasolla. On ihan kiva, että on valittavissa erilaisia positioitumisia, joiden kautta voi osallistua maan ICT-kuvioihin, toteuttaa yhteisöllisyyttä ja vastuullisuutta, vaikuttaa asioihin ja saada näkyvyyttä ja muita etuja henkilöstölleen ja brändilleenkin.
TIVIA:n jäsenyhdistykset eivät siis kuulu tuohon kumppanikuvioon. Organisaatioiden ja jäsenyhdistysten suhdetta varten on yhteisöjäsenyys, joka sekin tarjoaa monenlaista kivaa, ks. https://tivia.fi/yrityksille/yhteisojasenyys-tivia-jasenyhdistyksessa . Kummassakin tapauksessa osallistuminen paikalliseen verkostoon ja paikallisen dynamiikan kehittäminen jää enemmän mahdollisuudeksi: yhdistykset ovat henkilöille ja organisaatioille ennen kaikkea alusta, jonka kautta ”yhteisöllisiä energioita” voi kanavoida toiminnaksi ja kehittymiseksi ja uudistuvaksi ajatteluksi (ok, pelkkä tukeminenkin on hieno juttu!). Tietenkin yhtä oleellista on yhteistekeminen ilman mitään jäsenyyksiä.
Idealistisesti voisi sanoa, että kun kotimaista ja paikallista ICT-kulttuurin systeemiä aletaan paremmin ymmärtää, on hyvä, että on rikas joukko osallistumisen mahdollisuuksia, joilla ajatukset ja tekemiset löytävät uusia polkuja läpi toimintakentän, olkoonpa se sitten alueellinen ekosysteemi tai jonkin alan tai idean toimijat läpäisevä ideoiden ja tietämyksen verkko. Siksi kannattaa pirkanmaalaistenkin organisaatioiden tsekata tuo TIVIA-kumppanuus omasta vinkkelistään
Tampereella tapahtuu
Monia kiinnostava lähiajan juttu on Agile Tampere -seminaari 15.9.2022 Ks. https://agiletampere.fi. LinkedIn-ryhmässämme on Virpi Rowen postaus, jossa kerrotaan sinne alennuskoodi.
Mindtrek-konferenssikin on luemma taas tulossa marraskuun 15.-18.:
(Huomatkaa, että myös Pitkyn LinkedIn-ryhmässä sopii mainostaa pirkanmaalaisia ATK-tapahtumia.)
Muistakaahan Pitkyn asialliset iltapalat, jos (koska) teillä on uniikkia esiteltävää ja haluatte pirkanmaalaista porukkaa käymään. Webinaaritkin tietysti aina kelpaavat (ja kun koronakelitkään eivät taas ole ihan optimaaliset) https://pitky.fi/toiminta/asialliset-iltapalat/. Ja kaikkea muutakin yhteisöllistä tekemistä kannattaa kehittää. Tapahtumiin ei tarvitse fiksautua.
Matti Vuori, Pitkyn puheenjohtaja
puheenjohtaja@pitky.fi
———–
Pitkyn tapahtumat löytyvät aina osoitteesta: http://pitky.fi/f/tapahtumat. Haluatko järjestää asiallisen iltapalan? Ks. https://pitky.fi/toiminta/asialliset-iltapalat/. Entä perustaa kerhon, verkoston tms. Pitkyn alle? Ks. https://pitky.fi/toiminta/miten-perustetaan-uusi-kerho-pitkyn-osaksi/
Tarkempia tietoja TIVIAN ja jäsenyhdistysten tapahtumista: https://tivia.fi/tapahtumat/ Yhä useampi tapahtuma on avoin kaikkien TIVIA:n yhdistysten jäsenille (yleensä merkitty Verkostokortti-logolla) – ja etätapahtumiin on helppo osallistua.
Muista seurata (ja jakaa) Pitkyn somea https://twitter.com/Pitky_ry (siellä jaamme tärkeitä tai kiinnostavia muidenkin asioita), LinkedIn-ryhmä https://www.linkedin.com/groups/1059177/ on olemassa sinunkin viestejäsi varten.