Tietotekniikka ja seniorit – uusia mahdollisuuksia, hyvinvointia ja aktiivisuutta
Pitky aloitti syksyllä 2019 yhdessä Tampereen seudun työväenopisotn kanssa kaikille suunnatut yleisöluennot teemalla KANSALAINEN JA TIETOTEKNIIKKA. Työväenopiston auditoriossa tapahtuvissa ja myös etänä seurattavissa parin tunnin tilaisuuksissa käsitellään kansantajuisesti tietotekniikan käyttöä ja mahdollisuuksia arjessa. Lähetyksiin voi osallistua paikan päällä tai etäyhteyksien kautta. Lisäksi tilaisuudet ja niiden materiaali tallennetaan ja tarjotaan kaikkien vapaasti katsottavaksi.
Ensimmäisen illan teemana oli Tietotekniikka ja seniorit – teknologia lisää hyvinvintia.
Jokainen tarvitsee tietoteknisiä taitoja ja tietotekniikan mahdollisuuksien ymmärtämistä. Taitojen hankkimisessa tarvitaan aina joko koulutusta tai itseopiskelua, mutta ennen kaikkea sellainen ympäristö, jossa tekniikkaan tartutaan yhdessä, toisilta oppien ja tukea saaden. Eli siis yleensä työpaikoilla. Maassamme on vielä seniorisukupolvi, jossa moni on jäänyt siitä paitsi ja kodissa ja harrastuksissa jää oppimiseen kaivattava tuki vähäiseksi. Sen lisäksi seniorit jäävät yleensä paitsioon kun keskustellaan tietoyhteiskunnan ja digitalisaation suuntaviivoista. Siksi onkin hienoa, että Tampereen seudun työväenopisto järjestää senioreille luentoja tietotekniikasta. Pitkykin pääsi mukaan niiden organisointiin ja toteutukseen. Asiaa auttoi se, että toiminnanjohtajamme on Tampereen kaupungin digioppiminen-hankkeessa suunnittelijana. Mutta sen lisäksi Pitkyssä on pitkään ymmärretty, että tietotekniikka on yhteinen asia ja sen kärkiosaaminenkin kumpuaa hyvästä, tasa-arvoisesta yhteiskunnasta. Asiasta olivat kertomassa seniorit itse. Illan esiintyjien – kahden seniorin yhteisikä on 167 vuotta!!
Illan ensimmäisen luennon piti Ensio Näriäinen (92 v.). Hän on alan huippuosaaja ja käyttää eläkkeelläkin monipuolisesti tietotekniikkaa. Ensio oli Pitkyn perustajajäsen ja isossa roolissa tietokoneiden saapumisessa Tampereelle. Lue hänen ja Reino Kurki-Suonion ajatuksia Pitkyn 50-vuotisjuhlajulkaisusta (pitky.fi/juhlajulkaisut)
Ension kantava ajatus oli, että teknologia on hyödyllistä ja edistää hyvinvointiamme. Missä olisimme ilman sähköä, autoja ja kodeissa ja taskuissa olevia puhelimia? Vanhuksille tietotekniikka antaa erityisiä mahdollisuuksia. Ensio kertoi Ikälinja-kokeiluprojektista vuosikymmenen takaa, jossa vanhuksille kehitettiin kosketusnäyttöön perustuva yksinkertainen kotipääte, jolla hoitaa asioita ja ennenkaikkea yksinkertaisesti käydä videopuheluita kaksin tai ryhmässä vaikka terveydenhoitajan tai sukulaisten kanssa. Sellainen väline olisi apu moneen asiaan: terveydenhuoltoon, hätätilanteisiin, kehon ja mielen jumppaamiseen, luentoihin, vertaistukitoimintaan – ja nämä kaikki yhdessä auttavat monen vanhuksen yksinäisyyteen. Reaalimaailmassa ei lääkäri ole aina tavoitettavissa resurssisyistä, mutta jotain systeemin osia on nyt toteutettu kotihoidon videopuheluissa. (Tuollainen tietyn kohderyhmän palvelujen kokoaminen muistuttaa kirjoittajia vanhasta portaaliajattelusta, joka on nykyisin vähän unohtunut. Ehkä sille olisi taas tarvetta, samalla mm. tablettin käyttöliittymien saavutettavuuden kehittämisen kanssa.)
Ensio kertoi, että hänelle itselleen tietotekniikka on tarjonnut pitkän, mielenkiintoisen ja rikkaan työuran ja antanut hyvinvointia ja kenties lisää elinvuosia! Me toivotamme niitä hänelle vielä rutkasti lisää.
Sitten Espanjan aurinkoon
Toisen esityksen aiheena oli seniori ja tietotekniikka ulkomailla. Talvet Espanjassa viettävä Jorma Rikala (75 v.) kertoi kokemuksistaan ja myös siitä, miten tietotekniikka on auttanut hankkimaan lisätuloja verkkokauppiaana. Jorma ei ole tietotekniikan ammattilainen, vaan katselee asioita käyttäjän perspektiivistä.
Espanjassa Jorma on huomannut tietoteknisiä ihmeitä! Suomalaisrouvat tekevät kännyköillään ihmeellisiä asioita. Jotkut seuraavat etänä Suomessa kalassa olevan miehensä liikkumista. Sitten he käyttävät kännykkää tulkkaamaan puhuttua suomea lääkärin ymmärtämäksi espanjaksi – ja lääkäri vastaa samalla ohjelmalla. Puhelinnumerot valitaan puhumalla (”Pirjo! Vastaa jo!”) ja lapsenlapsille jätetään ääniviestejä. Erilaisia appseja käytetään sujuvasti. Kaikki tämä on sellaista, mikä saattaisi olla tietokoneella hankalaa. Mutta mobiililaitteella ei tarvita hiirtä, se on simppelimpi. (Kirjoittajien mieleen tulee se vanha ihmisten käyttäytymistä ohjaava asemointi: Kotimaassa vanhaan rouvaan suhtaudutaan osaamattomana, mutta vieraassa maassa häntä arvostetaan ja hän saa ja uskaltaa olla aloitteellinen ja ennakkoluuloton.)
Jorma korosti sitä, että vanhakin ihminen oppii, mutta siihen tarvitaan vertaistukea ja opettamista, jossa oppilas saa itse tehdä. Ja on opittava perusasiat kunnolla, vaikka se tuntuisikin tylsältä ja vaikka perusjuttujen hierominen laskisi saatua palautetta. Kaikista opettajista ei ole siihen, koska he haluavat näyttää kaikki kikkansa ja kertoa siitä, mitä tietävät eikä siitä, mitä oppilaat tarvitsevat.
Tietotekniikassa on aina hyvä olla vapauttava infrastruktuuri. Espanjassa netti voi olla hankala järjestää ja se on kallis. Olkaamme kiitollisia Suomen hyvistä oloista. Jorma muistutti, että kännyköihin ja läppäreihin kannattaa hankkia käyttöä helpottavia lisäosia. Hiiri voi vanhukselle olla mukavampi kuin pikkuruinen kosketuslevy. Ulkoinen näppäimistö ja kaiuttimet ovat usein hyödylliset ja kännykän painelu on usien helpompaa ”töpöttimellä”.
Eläkkeellä Jorma on harrastanut verkkokauppatoimintaa, mistä tulee vähän lisätuloja. Mielenkiintoista on havainto, että niistä tulee aina tasainen tilausvirta, toisin kuin olisi muunlaisilla kauppapaikoilla.
Oli mielenkiintoista kuulla Espanjan elämästä ja sen eksotiikasta – jota voi olla läsnä lähempänäkin, mutta vieraat olosuhteet tekevät kaiken näkyvämmäksi, kun asioista jää pois niiden liian arkinen kuorrutus.
Eikä tässä vielä kaikki…
Kaksi mielenkiintoista esitystä, arvokasta avausta seniorien näkökulmasta. Esillä oli kaksi tematiikkaa – tietotekniikan hyödyt ja sen käytön elävä kulttuuri. Kaikenikäisten kodeissa on teknisiä haasteita ja pitää osata mm. huolehtia tietoturvallisuudesta. Siihen palataankin tässä luentosarjassa 12.11., jolloin aiheena on kodin tietoturva.
Tämänpäiväiset esitykset löytyvät tallenteena työväenopiston sivustolta https://peda.net/tst/yleisluennot ja tallenteiden tarkka osoite on https://peda.net/id/066b7cc8b39. Aihe kiinnosti myös Aamulehteä, joka striimasi tilaisuuden lukijoilleen.
Teksti: Matti Vuori ja Ilpo Tolvanen
Kuvat: Matti Vuori