Data-alustat-kuvituskuva

16.9. Kestävän kehityksen webinaarisarja osa 2: data-alustat ja esimerkit

Tule kuuntelemaan ja osallistumaan kestävän kehityksen ja IT:n yhtymäkohtaan osuvaan ajankohtaiseen Pitkyn webinaariin 16.9. klo 16-18.

Tapahtuma on jatkoa toukokuiselle kiertotaloutta käsitelleelle tapahtumalle .https://pitky.fi/2021/05/28/kiertotalouswebinaari-2021-05-juttu/ Nyt ovat käsittelyssä kestävän kehityksen tarvitsevat data-alustat, esimerkkienkin kautta. Tilaisuus tarkoitettu varsinkin aihepiirin ICT-ratkaisujen kehittämisestä kiinnostuneille – mm. operatiivisten toimijoiden edustajille ja ratkaisujen kehittäjille

Webinaarissa on kolme esitystä ja niiden jälkeen keskustelua aiheesta.

1) Vesa Silfver, Motivan toimitusjohtaja: Digitalisaatio ja alustat avuksi kiertotalouden murrokseen.

Kiertotalouden läpimurrossa innovaatioilla, digitaalisilla ratkaisuilla ja alustoilla on keskeinen rooli. Yksittäiset alustat ja markkinapaikat ovat toistaiseksi jääneet melko pienen joukon käyttöön. Jotta näiden alustojen toimintaedellytyksiä voidaan parantaa, tarvitaan alustojen välistä vuorovaikutusta ja tiedonvaihtoa. Alustoja yhdistävä ja kokoava kiertotalouden alustaekosysteemi, voi tuottaa merkittävää lisäarvoa ekosysteemin eri toimijoille. Toimivan alustaekosysteemin rakentaminen puolestaan edellyttää eri lähteistä eri muodoissa tulevan datan yhdistämistä ja harmonisointia. Lue Vesan kalvot

2) Kari Systä, ohjelmistotuotannon professori, Tampereen yliopisto: Environmental data mashup, Heidi-platform esimerkkinä.

Kestävä kehitys tarvitsee tietojärjestelmiä, joissa päästöjen analysoimiseksi käsitellään tuotteiden koko elinkaaren tietoja. Tämä on haastavaa, sillä tässä tarvitaan useita datalähteitä, joiden tiedot pitää kyetä yhdistämään – ja datalähteet myös muuttuvat jatkuvasti, eli systeemissä pitää varautua tulevaisuuteen. Nykyiset datalähteet eivät ole lainkaan riittäviä. Kari esittelee tähän liittyviä ideoita ja haasteita alustaesimerkin avulla. Lue Karin kalvot.

3) Atso Andersén, Lead Consultant, CGI: Regulatory Compliance and Risks: EU Taksonomia, regulaatio ja data-alustat

Data-alustoissa ja tietojärjestelmien yhteensopivuuden kannalta ovat taksonomiat ja erilaiset nimikkeistöt kriittisiä. Yhdenmukaisten menettelytapojen ja laskentamallien merkitys tulee olemaan suuri tietoaineistojen muodostamisessa. Monimutkaisen tiedon tuottaminen ei riitä, sillä tieto on myös välitettävä oikeassa muodossa ja aikataulussa päätöksenteon tueksi. Atso esittelee asiaan liittyviä haasteita, riskejä ja eväitä ratkaisuksi. Lue Atson kalvot.

Tilaisuuden juontaa ja puhujia jututtaa Timo Pellikka CGI:ltä. Pitkyn terveiset tuo varapuheenjohtajamme Petri Parkkali, joka toimii Digialla pilviratkaisujen parissa.

Osallistujien mielenkiinnon mukaan käynnistetään muutakin toimintaa osaamisen jakamiseksi.

Tilaisuus on kaikille avoin ja ilmainen. Ilmoittaudu viimeistään 14.9 täällä.

Disclaimer: Tarkat esitysten sisällöt voivat vielä tarkentua.

Oletko jo Pitkyn jäsen? Jos et, tutustu asiaan ja liity. Saatamme olla sinulle juuri oikea yhdistys.