Projektinhallintapäivä 2021

Projektinhallintapäivässä oli rikas kattaus aiheita

8.6.2021 oli taas Tampereen yliopiston ja Pitkyn (PRY on myös ollut pitkään sen sponsorina) Projektinhallintapäivä, tällä kertaa webinaarina virtuaalisesti Tampereelta – ei enää välttämättä Herwoodista, vaan abstraktilta Tampereelta! Päivällä on jo pitkä historia – ensimmäiden oli vuonna 2007 –  ja aina hyvä sisältö. Näimme tälläkin kertaa monia kiinnostavia esityksiä ja ennen kaikkea hyvin monipuolisen kattauksen, joka heijastelee nykyajan projektitoiminnan rikkautta, ja sen osaamisalueiden ja kehittämisen laajuutta. Tsekkaa esitysten materiaalit päivän ohjelmasivulta https://events.tuni.fi/projektinhallinta2021/ohjelma/.

Jos esityksiä haluaisi niputtaa pykälää yleisempiin teemoihin, ne voisivat mennä esim. seuraaviin luokkiin (yksi esitys voi olla kahdenkin otsikon alla).

Kyvykkyyden kehittäminen, alan infrastruktuuri

 • Projektiopetuksen uudistaminen yliopistossa (Systä)
 • Yhdistysten toiminta alan ja alueen kehittämisessä (Saros, Vuori, Kivimäki)

Viestintä ja yhteistyö:

 • Visualisointi ja tarinankerronta avaimena parempaan yhteistyöhön ja toiminnan kehittämiseen (Rowe)
 • Teollisuuden ja tutkimuslaitosten yhteistyö (Turunen, Vakaslahti) – tämä on pirkanmaalainen huippujuttu

Inhimilliset tekijät:

 • Projektien merkitysten merkitys [sic.] toimijoiden motivaatiolle, hyvinvoinnille ja projektien onnistumiselle (Gellar)
 • Piilotieto ja irrationaaliset tekijät projektien epäonnistumisten taustalla (Salmela)
 • Nopea ohjelmistokehitys paineissa tinkimättä henkilöstön hyvinvoinnista (Köykkä)

Projektien haasteet – haasteellinen ja vaativampi toimintaympäristö:

 • Case-kertomukset olosuhteiltaan haastavista projekteista (Koivula, Köykkä)
 • Tiimien suorituskyvyn kehittäminen ilman teknisen velan liiallista ottamista (Taibi)
 • Projektitoiminnan oppimiskokemus projektityökurssilla (Sikkinen)

Uudistuvat tuotteet, tuoteratkaisut:

 • Valmistavan teollisuuden strategiat projektien parempaan onnistumiseen (Juuti)
 • Tulevaisuuden tuotteiden kehittäminen (Turunen)
 • Mobiilin turvallisuustuotteen suunnitteluun liittyvät erityiskysymykset (Köykkä)

Ammattilaisten yhteisöt

 • Yhdistysten kuulumiset ja esittelyt

Paljon näemmä mahtuu yhteen päivään. On edistyksen merkki, että erilaiset näkökulmat mahtuvat samaan webinaariin harmonisesti, yhdessä kokonaiskuvaa rakentaen.

Kiitos Pitkyn puolesta esiintyjille, päivän rakentaneille Tensulle ja Porasen Timolle ja yleisölle!

Teksti ja kuvat: Matti Vuori

Projektinhallintapäivän puhujakollaasi
Kuvassa yläriviltä alkaen Kari Systä, Timo Poranen, Virpi Rowe, Timo Saros, (keskirivi) Merja Galler, Matti Vuori, Pasi Kivimäki, Tero Juuri, Pasi Vakaslahti, (alarivi) Markku Turunen, Davide Taibi, Tatu Sikkinen, Sami Köykkä, Tero Ahtee

Pitkyn kuulumiset

Ai niin, toin aamupäivällä tilaisuuteen Pitkyn terveiset. Tässä ne suuntaa-antavasti aukikirjoitettuina:

Terveisiä Pitkystä!

En näytä kalvoja, koska saatte katsella niitä tähään ns. ihan riittävästi…

Jos joku ei tiedä, niin Pitkyn idea on olla pirkanmaalaisten ICT-ihmisten, kehittäjien ja hyödyntäjien, yleisyhdistys. Meidän ideamme Pirkanmaasta on se, että me olemme osaajia edelläkävijöitä, jotka kehittyvät kaikkien osapuolten yhteistyöllä. Me ollaan käytetty jonkin verran aikaa sen miettimiseen millaista Pirkanmaata olemme rakentamassa. Tsekkaa Pitkyn manifesti.

Pitky haluaa olla neutraali foorumi ajatusten vaihtoon, uusiin asioihin tutustumiseen ja ihmisten verkottumiseen. Sitä tehdään tapahtumissa ja erilaisissa kerhoissa, kuten tämän päivän yleisölle tärkeä PM Club Tampere (Pasi Kivimäki kertoo siitä parin tunnin päästä), jossa olemme Kumuran ja PRY:n kanssa taustatahoina. Siksi meille on myös ollut tärkeää järjestää näitä isoja seminaareja yliopiston kanssa.

Muitahan ovat Testauspäivä ja Oliopäivä. Lue näistä kaikista Pitkyn 50-vuotisjuhlajulkaisusta s. 28 alkaen. Uusistakin aiheista voisi aloittaa säännöllisen seminaarisarjan – kun maailma muuttuu, aiheetkin uudistuvat. Tänä vuonna on esim. kestävä kehitys enemmän tapetilla ja saa nähdä, miten toiminta etenee sen aiheen parissa.

Pitky on siis ennenkaikkea yhteisö ja alusta yhteisön ihmisten aktiivisuudelle. Meitä ei pidä kokea järjestäjänä tai palveluntarjoajana, vaan idea on se, että luodaan raameja, joilla jäsenet voivat toteuttaa aktiivisuuttaan, energiaansa, halua tehdä asioita yhdessä. Tapahtumien ohella voidaan tehdä ihan mitä tahansa yhteisöä hyödyttävää. Ja yhteisö tässä tarkoittaa kaikkia pirkanmaalaisia.

Tänä vuonna meidän pitää erityisesti opetella yhteisöllisyyttä, koska meillä ei ole enää toiminnanjohtajaa. Kaikki on kiinni meistä yhdessä. Se on iso mahdollisuus. Tehdään yhdessä Pitkystä sellainen mitä tarvitaan ja mikä on meille ilon ja ylpeyden aihe.

Jokaisen vuoden pitäisi olla uudistumisen vuosi, mutta korona-aika on varsinkin korostanut sitä, että nyt pitää olla avoinna mahdollisuuksille ja tulevaisuudelle. Se on kiinni meistä kaikista.

Pitky on myös TIVIA:n jäsenyhdistys. Puolet jäsenmaksuista menee heille ja sitä kautta saadaan pitkyläisille TIVIA:n tapahtumia, koulutuksia ja etuja sekä paljon muidenkin yhdistysten tarjontaa. Tämä hyöty on korostunut viimeisen vuoden aikana, kun muiden webinaareihin on ollut helppo osallistua etänä. Viimeisen vuoden aikana TIVIA on ottanut yritysten sortimenttiin erilaisia jäsenyyspalveluja. TIVIAkin haluaa uudistua! Katsokaa TIVIA:n sivuilta lisää.

Käykää tsekkaamassa Pitkyn nettisivuilla mitä meillä tapahtuu ja liittykää mukaan, mielellään aktiivisiksi toimijoiksi. Sivuilla on nykyään mm. jäsenkirjeemme, joista voitte intiimisti tsekata, mitä on meneillä. Yritämme olla jatkuvasti avoimempia ja aktiivisempia.