Bugien etsintäpeli

Hyvää testaajan päivää 2022

Kansainvälisten teemapäivien yksi mahdollisuus on pysähtyminen sekunniksi kerran vuodessa miettimään, että miten päivän teema on vuoden aikana kehittynyt. Tänään (9.9.2023) olisi olemassa ATK-maailman Testaajan päivä sellaista tarkoitusta varten.

Viime syksynä postasin asiasta Pitkyn sivuille jutun Hyvää testaajien päivää 2022. No niin, miltäs tilanne näyttää viime syksyn jälkeen? Se kuuluisa tekoäly puskee nyt monessa muodossa ihan operatiivisesti ja metatasolla, kun ziljoona ihmistä tekee ChatGPT:n avulla oppaita testauksen osa-alueista ja postaa niitä LinkedIniin. Satunnaisesti niissä oppaissa on jopa tolkkua, mutta koskaan ne eivät luo osaamista eteenpäin uusilla ideoilla tai uusilla pätevillä synteeseillä. Kielimallien tietämys onkin aina muutenkin ajastaan jäljessä.

Ympäristöasioiden painoarvo tietysti muuttuu kasvavana trendinä, eli kulttuuri kehittyy ja osaaminenkin. Kiva!

On ihan hyvä, että samalla kulttuurin elementeistä kuoleekin asioita, koska ihmisten maailmaan ei mahdu ihan kaikkea mahdollista samaan aikaan. Kypsyysmalleista, sertifikaateista ja prosessistandardeista puhutaan nykysellään aika vähän.

Että semmoista.

t. Matti Vuori